Brak produktów
Cytryniec Chiński – suplement diety, który wzmacnia system nerwowy,...
B-17 - to suplement diety zawierający w swoim składzie ekstrakt z pestek...
Graviola oddziałuje korzystnie na równowagę organizmu i samopoczucie. W...
Chlorella to alga słodkowodna, będąca najbogatszym znanym źródłem...
Składniki: olej słonecznikowy, ekstrakt grzybków Reishi (Ganoderma...
Kudzu, to inaczej opornik łatkowaty ( Pueraria lobata ). Jest to bylina...
Preparat zawiera wyciąg z karczocha w wysoko skoncentrowanej dawce...
Oddziałuje korzystnie na równowagę organizmu i samopoczucie. W jej skład...
Ashwagandha spowalnia procesy starzenia, wspomaga pamięć i koncentrację...
Published : 2017-02-03 08:45:18
Categories : Suplementy
Kurkuma jest jednym z podstawowych składników dobrze znanej miłośnikom kuchni indyjskiej mieszanki przyprawowej zwanej curry. Przyprawa jest również stosowana jako naturalny barwnik spożywczy.
Kurkuma ma charakterystyczny jasnożółty kolor. Jej smak jest cierpki, lekko gorzkawy, wyczuwalna jest nuta pieprzu. Przyprawa użyta w rozsądnych ilościach bardzo dyskretnie daje o sobie znać.
Właściwości lecznicze kurkumy od tysięcy lat z powodzeniem wykorzystuje medycyna ajurwedyjska - tradycyjna sztuka leczenia w Indiach.
Jeśli nie przepadasz za kuchnią indyjską dobrym sposobem na rozpoczęcie przygody z kurkumą jest stopniowe dodawanie jej do różnych potraw (przypraw nią kurczaka, zmień kolor ryżu na żółty, wzbogać sos lub dressing do sałatki).
Jeżeli lubisz kuchnię tradycyjną z pewnością nie oprzesz się pokusie, by oprószyć kurkumą dobrze znany kalafior, brokuły czy dodać ją do potrawy z kapustą. Wspomniane warzywa należą do rodziny krzyżowych, które (jak wykazały badania) w połączeniu z kurkumą działają antyrakowo. W dodatku smakują wybornie.
Jakiekolwiek danie zdecydujesz się przyrządzić, pamiętaj o dodaniu czarnego pieprzu. Pieprz (zawierający piperynę) wyraźnie ułatwia przyswajanie kurkuminy, czyli tego co w złocistej przyprawie najcenniejsze. Idealnie jest dodać na koniec łyżkę oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.
Zawarta w przyprawie kurkumina znana jest przede wszystkim z właściwości przeciwzapalnych i antybakteryjnych. Jej działanie porównywalne jest nawet z działaniem niektórych leków.
Substancje aktywne kurkumy działają przeciwbólowo, dlatego to świetne naturalne rozwiązanie przy bólach głowy.
Kurkumina i tetrahydrokurkumina działają obniżająco na poziom cukru we krwi i chronią nerki u osób cierpiących na cukrzycę.
Działanie przeciwzapalne kurkumy wykorzystywane jest w infekcjach grzybiczych.
W kamicy pęcherzyka żółciowego kurkumina rozpuszcza kamienie w woreczku oraz zapobiega ich powstawaniu. Według przeprowadzonych badań kurkumina wpływa znacząco na równowagę hormonalną. Substancja ta ma podobne działanie do środków antydepresyjnych i może przynieść ulgę w zmianach nastroju, złagodzić niepokój oraz stres. Kurkumina zwiększa zdolności poznawcze, koncentrację i poprawia pamięć. Jako silny antyoksydant może stymulować aktywność połączeń nerwowych w mózgu a przez to zapobiec chorobie Alzheimera i demencji.
Kurkuma to wsparcie układu krążenia. Wyrównuje poziom cholesterolu, poprzez eliminację nadmiaru “złego” cholesterolu (LDL) z tętnic i naczyń krwionośnych. Może to pomóc w zapobieganiu miażdżycy.
Kurkumina pozytywnie działa na funkcjonowanie wątroby, zmniejszając ilość toksyn. Substancja ta pobudza układ limfatyczny i działa odtruwająco, przez co aktywnie wspomaga detoksykację organizmu.
Kurkuma działa tonizująco na żołądek, łagodzi skurcze, zapobiega chorobie wrzodowej. Eliminuje zaparcia a zawarty w przyprawie błonnik reguluje procesy trawienne organizmu.
Kurkumina może pomóc w zapobieganiu nowotworom. Jest najsilniejszym znanym obecnie naturalnym środkiem przeciwzapalnym. Wspomaga stymulację apoptozy komórek rakowych i zapobiega angiogenezie. Może wspomóc i wzmocnić skuteczność chemioterapii oraz ograniczyć wzrost guza, a także spowolnić przerzuty.
Kurkumina zawiera naturalne czynniki hamujące ból (inhibitory COX-2). Zmniejsza zapalenie poprzez zredukowanie poziomu histaminy i pobudza nadnercza do produkcji kortyzonu, naturalnej substancji przeciwbólowej w organizmie. Dzięki swoim właściwościom kurkumina może zwiększyć mobilność i złagodzić ogniska zapalne a tym samym wpłynąć na wzmocnienie kości i stawów. Badania na uniwersytecie w Arizonie wykazały, że kurkumina (w połączeniu z siarką MSM) może znacznie ograniczyć ból i sztywność w reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Suchy ekstrakt z kurkumy, zawierający 3 główne kurkuminoidy (które są też zawarte w zdrowych suplementach diety np. Kurkuma + piperyna w kapsułkach), blokuje białko NF-KB. Proteina ta jest odpowiedzialna za aktywację genów produkujących substancje niszczące stawy.
Suchy ekstrakt z kurkumy działa na tej samej zasadzie co niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ), ale przypuszczalnie z mniejszymi efektami ubocznymi.
Trudno jest zapewnić odpowiednią leczniczą dawkę kurkuminy w diecie. Z pomocą przychodzą zdrowe suplementy diety zawierające kurkuminę w czystej postaci i pochodzącą z czarnego pieprzu - piperynę, by przynieść ulgę min. w bólu stawów i wzmocnić kości.
Uwaga! Kurkuma spożywana w bardzo dużych ilościach może wywołać biegunkę, nudności, wymioty, zawroty głowy i zaburzenia pracy serca.
Wskazana jest konsultacja z lekarzem przed i w czasie kuracji suplementami diety oraz zachowanie ostrożności przy chorobach serca. Nigdy nie należy przekraczać zalecanej dziennej dawki suplementu.
Autor: Magdalena Gosk
Linki i literatura:
https://organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/turmeric.html
Duke James A., The green pharmacy guide to healing foods: proven natural remedies to treat and prevent more than 80 common health concerns, USA 2008