Bromelaina 200 mg + Papaina 170 mg (90 kaps.) Zobacz większe

Bromelaina 200 mg + Papaina 170 mg (90 kaps.)

Bromelaina to mieszanina enzymów proteolitycznych ułatwiających trawienie białek. Papaina to enzym pozyskiwany z owoców papai. Jest bioaktywną substancją o skutecznym działaniu keratolitycznym.

Więcej szczegółów

Bromelaina 200 mg + Papaina 170 mg (90 kaps.) 5.00 1

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 5.00 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
Liczba oddanych głosów: 1

79,00 zł brutto

Więcej informacji

Suplement diety zawierający w jednej kapsułce enzymy proteolityczne z owoców ananasa oraz owoców papai.

Zalecana do spożycia dzienna porcja: 1 kapsułka

Skład zalecanej dziennej porcji do spożycia:

200 mg Bromelainy
170 mg Papainy
100 mg hydroksypropylometyloceluloza (kapsułka)

Ostrzeżenia i przechowywanie:

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Preparat należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Sposób użycia: 1 kapsułkę dziennie popijając dużą ilością wody, najlepiej spożyć pół godziny przed posiłkiem.

Zawartość netto: 90 kapsułek po 470 mg = 42,3 g

  
Bromelaina to mieszanina enzymów proteolitycznych ułatwiających trawienie białek. Ananas zawiera co najmniej pięć enzymów znanych pod wspólną nazwą bromelainy. Bromelaina przyjmowana doustnie jest wchłaniana przez ludzi w stanie nienaruszonym nawet w 40%.

MOŻLIWE ZASTOSOWANIA:

  • ułatwia trawienie białek
  • łagodzi stany zapalne w zapaleniu stawów (np. stanu kolanowego), w kontuzjach sportowych i innych urazach
  • ogranicza agregację płytek krwi
  • przyspiesza wchłanianie antybiotyków
  • zmniejsza ból w zapaleniu zatok
  • łagodzi infekcje układu oddechowego (w tym kaszel)
  • hamuje apetyt
  • przyspiesza gojenie się ran
  • reguluje pracę układu odpornościowego
  • działa przeciwbólowo i regeneracyjnie w różnego rodzaju urazach.

Trawienie jest procesem wymagającym największej aktywności enzymatycznej. Bromelaina to enzym rozkładający białko, wspomagający aktywnie organizm w jego trawieniu. Nie strawione białko pokarmowe może powodować między innymi zaburzenia jelitowe, nagromadzenie się w organizmie substancji toksycznych a także alergie pokarmowe. 
Z wiekiem stopniowo zmniejsza się produkcja soku żołądkowego, dotyczy to zwłaszcza osób z grupą krwi A. Z tego powodu rozpad i wchłanianie białek nie jest zupełne, co powoduje ich niedobór. Ponadto nie strawione białka uruchamiają procesy gnilne w jelitach, a wytwarzane przy tym toksyny zagrażają naszemu zdrowiu.

Bromelaina hamuje działanie tzw. prostoglanydyn prozapalnych, które wywołują ból i stany zapalne, a jednocześnie pobudza tworzenie się prostaglandyn przeciwzapalnych. Dzięki tym właściwością bromelaina skutecznie zmniejsza ból i opuchliznę i przyspiesza gojenie się ran.
Działa zazwyczaj szybko. Z tego względu jest szczególnie przydatna w krótkotrwałych stanach zapalnych, takich jak urazy sportowe i naciągnięcia mięśni. 

Badania wskazują, że bromelaina pomaga w przyswajaniu przez organizm antybiotyków, takich jak amoksycylina i penicylina a także kurkuminy. Wykazano, że bromelaina ma dość silne właściwości antybiotyczne w infekcjach układu oddechowego. Zmniejsza też gęstość śluzu, dzięki czemu może się okazać skutecznym środkiem w leczeniu astmy oraz przewlekłego zapalenia oskrzeli. Dowiedziono, że przynosi ulgę w zapaleniu zatok.
Bromelaina przeciwdziała nadmiernej lepkości płytek krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zakrzepicy i choroby wieńcowej, a także zapobiega zwężeniu tętnic. Bromelaina zapobiega tworzeniu się skrzepów oraz rozpuszcza fibrynę (białko wywołujące ich powstawanie).

Papaina to enzym pozyskiwany z owoców papai. Jest bioaktywną substancją o skutecznym działaniu keratolitycznym. Zmiękcza warstwę rogową naskórka i ułatwia złuszczanie martwych komórek naskórka. Wykazuje intensywne działanie nawilżające i wygładzające. Ułatwia wnikanie substancji aktywnych w głębsze warstwy skóry. Przywraca zdrowy i naturalny koloryt

Jest to substancja podobna do ludzkiej pepsyny (enzymie trawiennym produkowanym przez ludzki organizm). Uczestniczy w rozkładzie białek szczególnie pochodzenia zwierzęcego.

Papaina trawi białka strukturalne pasożytów obecnych w przewodzie pokarmowym do albuminoz i peptonów.  W medycynie papaina jest od dawna wykorzystywana jako środek przeciwpasożytniczy (np. w lambliozie) działający na zasadzie strawienia ciała parazyta. Papaina rozkłada również strukturę białkową ściany i błony komórkowej bakterii i grzybów.

Papaja zawiera argininę, który jest znana jako istotny składnik wpływający na męską płodność.

Zawarte w papainie carpainy utrzymują serce w dobrej kondycji.

Bogactwo błonnika pozwala na obniżenie złego cholesterolu we krwi, a witamina C i E oraz karotenoidy zapobiegają jego utlenianiu i chronią układ krwionośny.

Dzięki fibrynom, które są rzadkością w świecie roślin papaja usprawnia proces krzepnięcia krwi.

Udowodniono, że po kuracji antybiotykowej, sok z papai szybko powraca prawidłowy poziom korzystnych bakterii w przewodzie pokarmowym.

Producent:

Hanoju Deutschland GmbH, Zum Rennplatz 6, 49401 Damme

Zobacz artykuły na blogu