Zdrowe Oczy + Luteina (60 kaps.)

Ekstrakt zawiera składniki o działaniu antyoksydacyjnym, wspomagające prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Preparat polecany jest dla osób odczuwających zmęczenie oczu, spędzających wiele godzin przy komputerze, na czytaniu lub oglądaniu, prowadzących pojazdy po zmroku, przebywających w zadymionych pomieszczeniach, narażonych na intensywne światło słoneczne lub odbite .

Więcej szczegółów

Ostatnie egzemplarze!

Zdrowe Oczy + Luteina (60 kaps.) 5.00 1

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 5.00 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
Liczba oddanych głosów: 1

79,00 zł brutto

Więcej informacji

*ZDS – zalecane dzienne spożycie **ZDS – brak zalecanego dziennego spożycia

Skład: Ekstrakt z kwiatów aksamitka wzniesionego, Witamina C (kwas askorbinowy), Witamina E(alfa-tokoferol), selen (wyciąg z drożdży wzbogaconych selenem), cynk(glukonian cynku), OPC, hydroksypropylometyloceluloza (kapsułka)

Ostrzeżenia i przechowywanie:

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Preparat należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Sposób użycia: 2 kapsułki dziennie popijając dużą ilością wody, najlepiej spożyć pół godziny przed posiłkiem.

Zawartość netto: 60 kapsułek po 510mg = 30,6 g

Informacje ogólne:

Ekstrakt z kwiatów aksamitka wzniesionego zawiera składniki o działaniu antyoksydacyjnym, wspomagające prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Preparat polecany jest dla osób odczuwających zmęczenie oczu, spędzających wiele godzin przy komputerze, na czytaniu lub oglądaniu, prowadzących pojazdy po zmroku, przebywających w zadymionych pomieszczeniach, narażonych na intensywne światło słoneczne lub odbite, np. od śniegu. Produkt wskazany jest również dla osób przebywających w klimatyzowanych, suchych pomieszczeniach, odżywiających się nieracjonalnie i osób starszych. Odkryto, że luteina z ludzkiego organizmu koncentruje się w plamce żółtej oka - niewielkiej powierzchni siatkówki oka odpowiedzialnej za widzenie centralne. Luteina pomaga utrzymać w dobrym zdrowiu chroniąc je przed oksydantami (luteina jest antyoksydantem), oraz wysokoenergetycznym światłem niebieskim (promieniowaniem UV) działając jako naturalny filtr chroniący oko przed promieniowaniem UVA i UVB.

Ekstrakt z pestek winogron zawiera 95% Proantocyjaniny(OPC) czyli kompleks około 40 różnych bioflawonoidów które są jednym z bardziej aktywnych biologicznie, naturalnych przeciwutleniaczy, około 50 razy silniejszym niż witamina E i 20 razy silniejszym niż witamina C. Dodatkowo obecność OPC wzmacnia działanie obu witamin i innych pierwiastków śladowych, wzmacniając i wydłużając czas ich działania.

Proantocyjanidyny wykazują szereg właściwości farmakologicznych, do których należą: zmniejszanie przenikalności i kruchości włośniczek, zmiatanie oksydantów i wolnych rodników oraz hamowanie niszczenia kolagenu. Wyciągi z OPC mają niezwykłą zdolność wspierania struktur kolagenowych i zapobiegania destrukcji kolagenu. Wpływają na jego metabolizm na kilka sposobów. Potrafią one wiązać krzyżowo włókna kolagenu, co skutkuje wzmocnieniem naturalnych wiązań krzyżowych kolagenu, który tworzy tzw. matrycę kolagenową tkanki łącznej. Zapobiegają również szkodom powodowanym przez wolne rodniki dzięki silnemu działaniu antyoksydacyjnemu i zmiataniu wolnych rodników. Dlatego też znajdują zastosowanie w zapobieganiu tworzenia się zmarszczek, w oparzeniach różnego rodzaju (także słonecznych), rozstępach, cellulicie, wspomaganiu gojenia się ran, a także takich chorobach, jak liszaje, łuszczyca, egzemy, czy trądzik.

Cynk jest pierwiastkiem śladowym, który odgrywa bardzo ważną rolę w metabolizmie komórkowym i stabilizacji błon komórkowych. Jest składnikiem wielu układów enzymatycznych, w których albo jest koenzymem, albo stanowi integralną część samego enzymu. Bierze udział w regulacji syntezy białek i przemiany węglowodanów. Warunkuje prawidłową czynność układu odpornościowego. Cynk ma wpływ na proces widzenia. Kontroluje utrzymanie prawidłowego stężenia wit. A, ułatwia magazynowanie insuliny oraz przedłuża czas jej działania. Wspomaga proces regeneracji tkanek i gojenia się ran.

Witamina E ma silne działanie antyoksydacyjne. Wykazuje działanie ochronne na błony komórek roślinnych i zwierzęcych. Jest oksydantem rozpuszczalnym w tłuszczach i uczestniczy głównie w tzw. drugiej linii obrony przed działaniem wolnych rodników. Zmiata wolne rodniki organiczne. Wszystkie tkanki organizmu wymagają odpowiedniej ilości witaminy E, jednak układy sercowo-naczyniowy, nerwowy (w tym mózg) rozrodczy i odpornościowy, a także oczy, stawy i skóra, są szczególnie narażone na problemy związane ze zbyt niskim stężeniem tej witaminy.

Witaminy znajdujące się w drożdżach (B2, B12, H) pobudzają proces przemiany materii i likwidują zaparcia. Biotyna wspomaga produkcję ważnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych.

Selen jest silnym przeciwutleniaczem i razem z witaminą E pełni ochronną rolę przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Jest niezbędny do prawidłowej syntezy, aktywacji i metabolizmu hormonów tarczycowych. Odgrywa rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Wskazuje się także na pozytywną rolę tego mikroskładnika w zapobieganiu chorobom zapalnym, sercowo-naczyniowym i neurologicznym. Ponadto selen ogranicza toksyczne działanie ksenobiotyków, szczególnie metali ciężkich tworząc z nimi trwałe kompleksy, co obniża ich toksyczność.