L-Cysteina 500 mg (90 kaps.)

L- cysteina występuje w keratynie, która jest podstawowym białkowym składnikiem paznokci, skóry i włosów. L-cysteina towarzyszy w wytwarzaniu kolagenu, poprawiając elastyczność skóry. Bierze udział w procesach odtruwania wątroby, normalizując jej pracę. Pomaga usunąć ciężkie metale z organizmu. Ma właściwości antyoksydacyjne, które ochraniają błony komórkowe i naczynia krwionośne.

Więcej szczegółów

L-Cysteina 500 mg (90 kaps.) 4.00 1

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 4.00 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
Liczba oddanych głosów: 1

109,00 zł brutto

Więcej informacji

Ilość tabletek / kapsułek / fiolek / saszetek90 szt.
Producent / Podmiot odpowiedzialnyHanoju
1 tabletka / kapsułka / aplikacja (zawartość substancji aktywnych)500 mg
Rekomendowane spożycie/użycie dzienne dla dorosłych (górny limit)do 4 szt / dzień

Suplement diety zawierający w jednej kapsułce 500mg L-cysteiny.

Zalecana do spożycia dzienna porcja: 4 kapsułki

Skład zalecanej dziennej porcji do spożycia:

2000 mg L-cysteiny
400mg hydroksypropylometyloceluloza ( kapsułka)

Ostrzeżenia i przechowywanie:

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Preparat należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Sposób użycia:  4 kapsułki dziennie popijając dużą ilością wody, najlepiej spożyć pół godziny przed posiłkiem.

Zawartość netto: 90 kapsułek po 600 mg = 54g

Cysteinę uważa się za aminokwas warunkowo niezbędny i należący do grupy aminokwasów zawierających siarkę. 

Cysteina występuje w keratynie, która jest głównym białkowym składnikiem paznokci, skóry i włosów. Uczestniczy w wytwarzaniu kolagenu oraz poprawia elastyczność i strukturę skóry. Występuje w wielu innych białkach organizmu, w tym w kilku enzymach trawiennych.

MOŻLIWE ZASTOSOWANIE:

detoksykacja, ochrona wątroby i zaburzenia wątroby,

zatrucie metalami ciężkimi,

miażdżyca naczyń krwionośnych,

antyoksydant.

Glutation, który jest niezbędny do detoksykacji w wątrobie wielu substancji, jest związkiem trzech aminokwasów: cysteiny, kwasu glutaminowego i glicyny. Cysteina jest najważniejszym czynnikiem determinującym ilości syntetyzowanego glutationu. Uważa się, że dzięki temu zwiększenie spożycia cysteiny pozwala najskuteczniej przyspieszyć usuwanie szkodliwych substancji z wątroby i zapobiega gromadzeniu się w niej toksyn. Pomaga również chronić wątrobę i mózg przed uszkodzeniami spowodowanymi przez alkohol i dym tytoniowy.

Cysteina bardzo łatwo wiąże się z metalami ciężkimi, wychwytuje je i usuwa z organizmu.

Cysteina sama, jak i w postaci glutationu, jest bardzo skutecznym zmiataczem wolnych rodników. Wchodzi również w skład silnego enzymu antyoksydacyjnego - peroksydazy glutationowej oraz może neutralizować reaktywne formy tlenu – rodniki nadtlenkowe, dzięki czemu jest szczególnie cenna w ochronie błon komórkowych.

Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym cysteina może zapobiegać utlenianiu się cholesterolu będącego czynnikiem chorób serca. Jej ochronne działanie na błony komórkowe może również przynosić korzyści w niwelowaniu skutków miażdżycy.

Suplementację L-cysteiną zaleca się w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów, miażdżycy tętnic i chorób nowotworowych. Cysteina przyspiesza gojenie się ran po zabiegach chirurgicznych i oparzeniach, chelatuje metale ciężkie oraz wiąże się z rozpuszczalnym żelazem, ułatwiając jego wchłanianie

Czy wiesz, że:

Domowy rosół z kury jest bardzo dobrym źródłem cysteiny, która ma właściwości rozrzedzające wydzielinę w płucach a co za tym idzie odkrztuszanie. Dlatego właśnie bulion jest wskazany do spożywania podczas przeziębień i innych infekcji oddechowych.