Borówka czarna ekstrakt 300 mg (90 kaps.)

Owoce borówki wspomagają odporność organizmu i zapobiegają infekcjom. Wysoka zawartość antyoksydantów i antocyjanów powoduje, że owoce borówki są ważnym czynnikiem w  profilaktyce antynowotworowej. Dzięki niespotykanej w innych owocach zawartości fitoestrogenów i błonnika borówki mają zdolność do obniżania poziomu złego cholesterolu (LDL) i podwyższania poziomu dobrego cholesterolu (HDL),

Więcej szczegółów

Borówka czarna ekstrakt 300 mg (90 kaps.) 4.00 1

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 4.00 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
Liczba oddanych głosów: 1

99,00 zł brutto

Więcej informacji

Suplement diety zawierający w jednej kapsułce 300mg ekstraktu z Borówki czarnej (Vaccinium myrtillus) standaryzowanego na zawartość 25% antocyjanidyny.

Zalecana do spożycia dzienna porcja: 4 kapsułki

Skład zalecanej dziennej porcji do spożycia:

1200 mg ekstraktu z Borówki czarnej (Vaccinium myrtillus) standaryzowanego na zawartość 25% antocyjanidyny
400 mg hydroksypropylometylocelulozy (kapsułka)

Ostrzeżenia i przechowywanie:

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Preparat należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Sposób użycia: 4 kapsułki dziennie popijając dużą ilością wody, najlepiej spożyć pół godziny przed posiłkiem.

Zawartość netto: 90 kapsułek po 400mg = 36g

Borówka czarna (Vaccinium myrtillus) występuje powszechnie w lasach i popularnie nazywana jest jagodą. Owoce i liście borówki zawierają między innymi garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne, antocyjany. W owocach ponadto znajdziemy również karotenoidy, pektyny, znaczną ilość witaminy C, a także cenny pterostilben (związek podobny do resweratrolu), który ma silne działanie antyoksydacyjne. Najcenniejszym składnikiem owoców są antocyjany, a więc barwniki zaliczane do flawonoidów. Związki te mają silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, zmniejszają przepuszczalność naczyń krwionośnych, zapobiegają powstawaniu zakrzepów, obniżają poziom cukru we krwi, działają rozkurczowo, a także zwiększają ukrwienie oka i pobudzają produkcję rodopsyny – barwnika występującego w siatkówce.

Wspomagają odporność organizmu i zapobiegają infekcjom. Wysoka zawartość antyoksydantów i antocyjanów powoduje, że borówki nie tylko są ważnym czynnikiem w profilaktyce antynowotworowej, ale także pomagają w leczeniu różnych postaci raka. Dzięki niespotykanej w innych owocach zawartości fitoestrogenów i błonnika borówki mają zdolność do obniżania poziomu złego cholesterolu (LDL) i podwyższania poziomu dobrego cholesterolu (HDL), przez co wspomagają zapobieganie wielu chorobom serca. Zawarte w borówkach antocyjany, witaminy A, B, C i E, cynk, potas, sód, mangan i selen spowalniają, a nawet, jak wynika z doświadczeń na zwierzętach, cofają proces starzenia się mózgu i sprawiają, że możemy długo cieszyć się doskonałą pamięcią.

Wyciągi z borówki powszechnie stosowane są w zaburzeniach wzroku. Korzystne oddziaływanie borówki w przypadku zaćmy i zwyrodnienia plamki zostało potwierdzone badaniami. Owoce zalecane są zarówno przy biegunkach, jak i zaparciach – regulują wypróżnienia.