OPC ekstrakt z winogron 400 mg (300 kaps.) Zobacz większe

OPC ekstrakt z winogron 400 mg (300 kaps.)

Ekstrakt z pestek winogron zawiera 95% Proantocyjaniny(OPC) czyli kompleks około 40 różnych bioflawonoidów które są jednym z bardziej aktywnych biologicznie, naturalnych przeciwutleniaczy, około 50 razy silniejszym niż witamina E i 20 razy silniejszym niż witamina C. Dodatkowo obecność OPC wzmacnia działanie obu witamin i innych pierwiastków śladowych, wzmacniając i wydłużając czas ich działania

Więcej szczegółów

OPC ekstrakt z winogron 400 mg (300 kaps.) 0 0

Twoja ocena została dodana.

Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.

Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.

ocena: 0 / 5
Nie oceniłeś jeszcze tego produktu.
Liczba oddanych głosów: 0

199,00 zł brutto

Więcej informacji

Suplement diety zawierający w jednej kapsułce wysokoskoncentrowany ekstrakt z pestek winogron standaryzowany na zawartość 95% OPC

Zalecana do spożycia dzienna porcja: 4 kapsułki

Skład zalecanej dziennej porcji do spożycia:
Składnik odżywczy1 kapsułka2 kapsułki3 kapsułki4 kapsułki
Ekstrakt z pestek winogron400mg800mg1200mg1600mg
w tym proantocyjanidyny (OPC)380mg760mg1140mg1520mg

Skład: ekstrakt z pestek winogron, hydroksypropylometyloceluloza

Ekstrakt z pestek winogron pozyskiwany jest przy użyciu roztworu wodno-etanolowego.

Ostrzeżenia i przechowywanie:
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Preparat należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Sposób użycia: do 4 kapsułek dziennie popijając dużą ilością wody, najlepiej spożyć pół godziny przed posiłkiem.

Zawartość netto: 300 kapsułek po 500 mg = 150g

Informacje ogólne:
Ekstrakt z pestek winogron zawiera  95% Proantocyjaniny(OPC) czyli  kompleks około 40 różnych bioflawonoidów które są     jednym z bardziej aktywnych biologicznie, naturalnych przeciwutleniaczy, około 50 razy silniejszym niż witamina E         i 20 razy silniejszym niż witamina C. Dodatkowo obecność OPC wzmacnia działanie obu witamin i innych pierwiastków          śladowych, wzmacniając i wydłużając czas ich działania.

Winogrona są owocami winorośli właściwej (Vitis vinifera L.), które znajdują zastosowanie jako surowiec do produkcji win oraz produktów winopochodnych. Produktem odpadowym powstającym w trakcie procesu produkcyjnego są pestki, z których izoluje się naturalne antyoksydanty stosowane w produkcji suplementów diety. Każda część winorośli może być wykorzystywana w celu poprawy zdrowia, jednak uważa się, że to właśnie ekstrakt z pestek winogron wykazuje najlepsze właściwości terapeutyczne. Ekstrakt z pestek winogron charakteryzuje się bardzo silną aktywnością przeciwutleniającą, ponieważ zawiera unikalny kompleks oligomerycznych proantocyjanidyn (OPC), który składa się z bioflawonoidów i polifenoli oraz posiada wysoką aktywność biologiczną. Ekstrakt z pestek winogron zawiera 95% najlepszej jakości OPC, substancji, której działanie jest około 50 razy silniejsze niż witaminy E oraz około 20 razy silniejsze niż witaminy C.

Kompleks OPC jest łatwo wchłaniany, dzięki czemu wzmacnia i wydłuża czas działanie innych przeciwutleniaczy oraz pozostałych składników odżywczych. OPC pomaga organizmowi w syntezie glutationu, głównego przeciwutleniacza, który chroni cząsteczki DNA oraz poprawia działanie układu odpornościowego. Oprócz tego, OPC zwiększa wewnątrzkomórkowe stężenie witaminy C i wzmacnia naczynia włosowate, a tym samym poprawia krążenie krwi utlenowanej w całym organizmie. Te przeciwutleniacze działają również jako tarcza ochronna dla kolagenu w stawach i skórze przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i przedwczesnym starzeniem się organizmu Dzięki zdolności OPC do wiązania się z kolagenem w ścianach naczyń krwionośnych naczynia włosowate stają się silniejsze i bardziej elastyczne, a także poprawia się krążenie i ciśnienie krwi. OPC zazwyczaj poprawia elastyczność stawów i zakres ruchu oraz redukuje zmarszczki i zwiotczenie skóry, co z czasem daje jej bardziej młodzieńczy wygląd. Ponadto, silne działanie przeciwutleniające ekstraktu z pestek winogron chroni skórę przed oparzeniami i uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV, natomiast ściany naczyń krwionośnych stają się bardziej odporne na stres zapalnym, a mózg mniej narażony na niedotlenienie. Ze względu na te korzyści wykazano, że ekstrakt z pestek winogron może zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu, chronić przed demencją oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego, m.in. przed zmianami miażdżycowymi.

Okazuje się, że kompleks OPC zapobiega stanom zapalnym, ponieważ ogranicza produkcję histaminy wywołującej objawy alergiczne, dzięki czemu pomaga kontrolować reakcje alergiczne, np. katar sienny, pokrzywka. OPC jest silnym środkiem przeciwzapalnym, który hamuje uwalnianie enzymów rozkładających, w tym kolagenazy, proteazy i elastazy, które powodują uszkodzenia tkanek miękkich, a także blokuje odpowiedź zapalną po kontuzji i przyspiesza gojenie. Wykazano, że ekstrakt z pestek winogron może poprawiać wytrzymałości kości na urazy oraz wspierać proces tworzenia kości, a także poprawiać funkcjonowanie oczu, co zapobiega retinopatii cukrzycowej oraz zwyrodnieniu plamki żółtej.