Najczęściej kupowane

Informacja

Producenci

Nowe produkty

Promocje

Dostawcy

Żołędziówka - kawa pachnąca piernikiem

Published : 2016-12-16 10:14:01
Categories : Informacje ogólne i ciekawostki Rss feed

Żołędzie

W filiżance żołędziówki zaklęty jest zapach Świąt - korzenny, lekko słodki, przywołujący na myśl radosne chwile. To dzięki obecności kardamonu, cynamonu i goździków ten aksamitny, brązowy napój roztacza tak piękny aromat. Jednak to bogactwo dobroczynnych dla zdrowia składników czyni żołędziówkę tak wyjątkową.

Zalety i właściwości kawy żołędziówki

Kawa z owoców dębu rodzaju Quercus L. jest kopalnią witamin z grupy B (m.in. B2, B5 i B6), zawiera też fosfor, magnez i potas, jak również śladowe ilości manganu, żelaza i miedzi. Z racji braku kofeiny, a za to dużej ilości węglowodanów żołędziówka dodaje energii, syci, ale nie pobudza tak jak mała czarna.

Z tego powodu jest znakomitą alternatywą dla osób cierpiących na nadciśnienie i choroby serca.

Ten aromatyczny zamiennik tradycyjnej kawy to dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy pragną zadbać o układ pokarmowy. Żołędziówka wzmacnia śledzionę i wątrobę, jest łagodna dla żołądka (wspomaga leczenie wrzodów). Zaleca się ją pić przy nietolerancji glutenu, ponieważ działa kojąco na jelita.

Kawę o zapachu piernika mogą spokojnie popijać przyszłe mamy, a z uwagi na zawartość kwasu foliowego korzyść jest podwójna. Należy jednak pamiętać o zachowaniu umiaru.

Garść ciekawostek

Kawa żołędziówka jest znana od wieków wśród ludów słowiańskich.

Pito ją zarówno na dworach jak i pod strzechami wiejskich chat. Ma swoje miejsce w literaturze polskiej; wspomina o niej Józef Gerald Wyżycki w “Zielniku Ekonomiczno - Technicznym” z 1845 roku, a także ksiądz Krzysztof Kluk w słynnym “ Dykcynarzu roślinnym”.

Nawet młody Fryderyk Chopin poświęcił ulubionej żołędziówce parę słów w redagowanym samodzielnie “Kuryerze Szafarskim”.

Podczas wojny kawa z żołędzi była bardzo popularnym napojem, z pewnością z racji łatwego dostępu do składników.

Moda na ekologiczną kawę

Dziś żołędziówka przeżywa swój wielki “come back”. Jest dostępna w sklepach ze zdrową żywnością, jednak przy odrobinie cierpliwości możemy przygotować ją samodzielnie. Potrzebne będzie około kilograma żołędzi na 2 litry wody. Trzeba zalać je zimną wodą i odstawić na 24 godziny, następnie odcedzić i znów zalać tą samą ilością wody, zagotować. Później odcedzić, obrać z łupinek i uprażyć na suchej patelni lub na blaszce w piekarniku. Na koniec pozostaje już tylko zmielić żołędzie w młynku, nie zapominając o korzennych przyprawach - sekrecie niepowtarzalnego zapachu. Trzeba pamiętać o przechowywaniu proszku w szczelnej puszce.

Kawę zaparzamy wrzątkiem (łyżeczka kawy na szklankę wody), parzymy pod przykryciem około 10 minut. Jeżeli jednak pogotujemy napar w rondelku przez 3 minuty, a później przecedzimy do filiżanki, po kuchni rozniesie się piękny zapach.

Smacznego!

Autor: Magdalena Gosk

Linki:

http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-podlaskie/Nadbuzanska-kawa-zoledziowka

http://kuchnia.wp.pl/kat,1037879,title,Kawa-zoledziowka-wraca-do-lask,wid,16893920,wiadomosc.html?ticaid=118447

http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,kawa-zoledziowka.html

http://www.joga-joga.pl/pl146/teksty2079/drzewa_dla_ludzi_dab

Udostępnij wpis