Najczęściej kupowane

Informacja

Producenci

Nowe produkty

Promocje

Dostawcy

Zielone światło dla zdrowia.

Published : 2016-09-29 22:05:54
Categories : Suplementy Rss feed

Chlorofil

            Jednym z najbardziej skutecznych, życiodajnych substancji na naszej planecie jest chlorofil. Chlorofil jest pigmentem, barwnikiem, który nadaje zielony kolor roślin i pozwala im dokonywać  fotosyntezy. Podczas fotosyntezy roślin, dwutlenek węgla i woda są przekształcone, pod wpływem działaniem promieni słonecznych w węglowodany. Chlorofil jest obecny w roślinach zielonych, algach i bakteriach fotosyntetycznych (sinice, glony).[1]

            Chlorofil występujący w zielonych roślinach ma barwę zieloną, zaś chlorofil alg i bakterii - żółtą. Wynika to z faktu, że w chlorofilu roślinnym występują dwa związki chemiczne - chlorofil a (niebieski) i chlorofil b (żółty), co daje w sumie optyczne wrażenie koloru zielonego. W algach i bakteriach występuje tylko chlorofil b. Dzięki obecności chlorofilu a, cały barwnik ma szeroki zakres pochłaniania światła (obejmujący prawie cały zakres światła widzialnego), dzięki czemu fotosynteza roślin zielonych jest kilkunastokrotnie efektywniejsza od fotosyntezy alg. Stosunki ilościowe chlorofilu, zależą od ilości naświetlenia: rośliny cieniolubne mają więcej chlorofilu b, światłolubne — a, natomiast wodne — c i d.

Rodzaje chlorofilów:

  • chlorofil a - występuje powszechnie w roślinach i sinicach,
  • chlorofil b - rośliny wyższe, zielenice, eugleny,
  • chlorofil c - (nie zawiera fitolu) okrzemki, brunatnice,
  • chlorofil d - krasnorost [2]

            Oprócz jego ważnej roli w procesie fotosyntezy, chlorofil jest również doskonałym wskaźnikiem cech zdrowotnych żywności. Im bardziej zielony kolor żywności roślinnej, tym bogatsze jest to jedzenie w chlorofil.  Pokarmy bogate w chlorofil odgrywają dużą rolę w produkcji krwi i ochrony przed szkodliwym promieniowaniem. Chlorofil ma również wiele zastosowań terapeutycznych. Wśród nich np: gojenie się ran, poprawa perystaltyki jelit, zmniejszenie poziomu cholesterolu, detoksykacji i dezodoryzacji. [3] 

Chlorofil naszym sojusznikiem w walce z rakiem.

            W toku wielu lat badań, przeprowadzonych przez naukowców Uniwersytetu Stanowego
z Oregonu,  USA, uznali oni że; chlorofil i chlorofilina (pochodna chlorofilu) są zdolne do tworzenia, mocnych kompleksów cząsteczkowych i pewnych związków chemicznych
z substancjami powodującymi raka, w tym wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, znajdujących się w dymie tytoniowym.[4]

            Chlorofil i jego pochodne, bardzo skutecznie wiążą wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (w skrócie WWAlub PAH z ang. polycyclic aromatic hydrocarbons, rakotwórczych głównie z niepełnego spalania paliwa), amin heterocyklicznych (generowanych podczas grillowania żywności), aflatoksyny (toksyny w środkach spożywczych, co powoduje raka wątroby) i innych cząsteczek hydrofobowych. Rakotwórcze kompleks chlorofilu są  znacznie trudniejsze dla organizmu do wchłaniania, więc większość z nich jest wydalana z  kałem.[5]

            Przekonywującym dowodem na antyrakowe właściwości chlorofilu jest badanie przeprowadzone w Qidong w Chinach. Te badanie wykazało że grupa która spożywała 100 mg suplementu chlorofilu 3 razy dziennie,  miało obniżony o 55% poziom adduktów alfatoksyny-DNA. Alfatoksyny-DNA w wyższych stężeniach odpowadają za zachorowalność na raka wątroby. [6]
W 1996 roku aflatoksyny, zostały uznane oficjalnie w Polsce za substancje rakotwórcze [7]

            Badania przeprowadzone przez P.A. Egnera i jego zespół, dowiodły że wolontariusze którzy spożywali suplement chlorofilu podczas nich, mieli związane rakowe alfatoksyny również w jelicie. Co prowadziło do wydalenia, większości alfatoksyn z organizmu, w postaci kału. [8]

            Nie są znane żadne efekty toksyczne, po użyciu chlorofiliny lub chlorofilu pomimo
ponad 50 lat stosowania klinicznego u ludzi. Po podaniu doustnym, chlorofilina może spowodować zielone zabarwienie moczu lub kału, sporadycznie może wystąpić czarne przebarwienie
języka.[9]

 Tab 1. Zawartość chlorofil w wybranych surowych warzywach.

Jedzenie

Porcja

Chlorofil (mg)

Szpinak

1 filiżanka

23,7

Pietruszka

0.5 filiżanki

19.0

Rzeżucha

1 filiżanka

15,6

Zielona fasolka

1 filiżanka

8,3

Rukola

1 filiżanka

8,2

Por

1 filiżanka

7,7

Kapusta pekińska

1 filiżanka

4,1

Źródło:Bohn T, Walczyk S, Leisibach S, Hurrell RF. Chlorophyll-bound magnesium in commonly

consumed vegetables and fruits: relevance to magnesium nutrition. J Food Sci. 2004;69(9):S347-S350.

http://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/chlorophyll-chlorophyllin#reference35 

Pokarmy bogate w chlorofil to [10]:

  • Zielone glony (chlorella),
  • Sinice (spirulina),
  • Trawy zbóż (pszenica, owies, jęczmień, itp),
  • Gryka,
  •  Zielone kiełki,
  • Szpinak,
  • Szparagi,
  • Papryka,
  • Brokuły,
  • Brukselka,
  • Zielona kapusta,
  • Seler,
  • Zielony groszek,
  • Jarmuż,
  • Por,
  • Zielone oliwki,
  • Pietruszka,
  • Sałata rzymska,

Piotr Wieleba

[1] https://pl.wikipedia.org/wiki/Chlorofile

[2] http://www.e-biotechnologia.pl/encyklopedia/articles.php?lng=pl&pg=66

[3] http://hippocratesinst.org/chlorophyll

[4] http://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/chlorophyll-chlorophyllin

"This link leads to a website provided by the Linus Pauling Institute at Oregon State University. Zdrowesuplementy.pl is not affiliated or endorsed by the Linus Pauling Institute or Oregon State University."

[5] Chernomorsky S, Segelman A Poretz RD.Wpływ diety pochodnych chlorofilu na wzrost komórek guza i mutagenezy.Teratog Carcinog mutagenny.1999;19:. 313-322

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10495448

Sarkar D Sharma A Talukder G. Chlorofil i Chlorophyllin jako modyfikatory efektów genotoksycznych. Mutat Res. 1994; 318 :. 239-247

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7527487

[6] Egner PA, Wang JB, Zhu YR, Zhang pne, Wu Y Zhang QN, Qian GS, Kuang SY, Gange SJ, Jacobson LP, Helzlsouer KJ Bailey GS, Groopman JD, Kensler TW.Interwencja Chlorophyllin zmniejsza adduktów aflatoksyny-DNA u osób z wysokim ryzykiem zachorowania na raka wątroby. Proc Natl Acad Sci USA A. 2001; 98 :. 14601-14606

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC64728/

[7] Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 11 września 1996 r. w sprawie czynników rakotwórczych w środowisku pracy oraz nadzoru nad stanem zdrowia pracowników zawodowo narażonych na te czynniki;

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19961210571

[8] Egner PA, Stansbury KH, Snyder EP Rogers ME, Hintz PA, Kensler TW.Identyfikacja i charakterystyka chloryny (4) estru etylowego w surowicy osób biorących udział w badaniu Chlorophyllin Chemoprewencja. Chem Res Toxicol. 2000;13 :. 900-906

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10995263

[9] Hendler SS, Rorvik DR, eds. PDR for Nutritional Supplements. 2nd ed. Montvale: Physicians' Desk Reference, Inc; 2008.

Kephart JC. Chlorophyll derivatives - their chemistry, commercial preparation and uses. Econ Bot. 1955;9:3-38.

Chernomorsky SA, Segelman AB. Biological activities of chlorophyll derivatives. N J Med. 1988;85(8):669-673. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3050624

[10] http://hippocratesinst.org/chlorophyll

Udostępnij wpis