Najczęściej kupowane

Informacja

Producenci

Nowe produkty

Promocje

Dostawcy

Po co , na co i dlaczego należy pić wodę?

Published : 2017-02-06 04:56:37
Categories : Informacje ogólne i ciekawostki Rss feed

Woda

Woda  – związek chemiczny o wzorze H2O, występujący w warunkach standardowych w stanie ciekłym.
W stanie gazowym wodę określa się mianem pary wodnej, a w stałym stanie skupienia – lodem.
Słowo woda jako nazwa związku chemicznego może się odnosić do każdego stanu skupienia.

Woda jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem dla substancji polarnych. Polarność to właściwość indywiduów chemicznych polegająca na występowaniu w nich elektrycznego momentu dipolowego  w wyniku nierównomiernego rozłożenia cząstkowych ładunków elektrycznych w ich objętości.

Większość występującej na Ziemi wody jest „słona” (około 97,38%), tzn. zawiera dużo rozpuszczonych soli, głównie chlorku sodu.  W naturalnej wodzie rozpuszczone są gazy atmosferyczne, z których w największym stężeniu znajduje się dwutlenek węgla.

Woda naturalna w wielu przypadkach przed zastosowaniem musi zostać uzdatniona. Proces uzdatniania wody dotyczy zarówno wody pitnej, jak i przemysłowej.

Woda mineralna – naturalna woda zawierająca co najmniej 1000 mg/dm3 rozpuszczonych składników stałych[1] w postaci jonów. Oprócz tego może zawierać rozpuszczone gazy pochodzenia naturalnego (dwutlenek węgla, siarkowodór).  Najczęściej jest to woda wgłębna, która sole mineralne pozyskała z rozpuszczania minerałów lub skał, przez które przepływała.  Po raz pierwszy definicję wody mineralnej określono na Międzynarodowym Kongresie Balneologicznym w Bad Nauheim w roku 1911.

Woda lecznicza – woda podziemna, która pod względem chemicznym i mikrobiologicznym nie jest zanieczyszczona,  cechuje się naturalną zmiennością cech fizycznych i chemicznych, o zawartości:

  • rozpuszczonych składników mineralnych stałych – nie mniej niż 1000 mg/dm3 lub
  • jonu żelazawego (Fe2+) – nie mniej niż 10 mg/dm3 (wody żelaziste), lub
  • jonu fluorkowego – nie mniej niż 2 mg/dm3 (wody fluorkowe), lub
  • jonu jodkowego – nie mniej niż 1 mg/dm3 (wody jodkowe), lub
  • siarki dwuwartościowej – nie mniej niż 1 mg/dm3 (wody siarczkowe), lub
  • kwasu metakrzemowego – nie mniej niż 70 mg/dm3 (wody krzemowe), lub
  • radonu – nie mniej niż 74 Bq/dm3 (wody radonowe), lub
  • dwutlenku węgla niezwiązanego – nie mniej niż 250 mg/dm3, z tym że od 250 do 1000 mg/dm3 to wody kwasowęglowe, a powyżej 1000 mg/dm3 to szczawa.

Coraz więcej osób ma w zwyczaju kupować wodę butelkowaną – zwykle nie zastanawiamy się głębiej nad jej rodzajem – automatycznie sięgamy po pierwszą lepszą butelkę. Pośród wód dostępnych na półkach sklepowych również mamy w czym wybierać – ważne aby był to wybór świadomy i dostosowany do naszych potrzeb.
Pozostałe składników zawarte w wodzie to mikroskładniki takie jak:  jod, fluor i żelazo. Praktycznie nie ma już wody o znaczącej ilości fluoru (1,5-5,0 mg/l), a znaczącą granicę określającą początek oddziaływania fizjologicznego jodu, wynoszącą 0,5 mg/l, przekracza w nieznacznym stopniu tylko kilka wód mineralnych. Na obszarach, gdzie poziom jodu w wodzie pitnej jest bliski zera, notuje się najwięcej schorzeń tarczycy. Cennym źródłem jodu mogłyby być wody mineralne, w których jego zawartość wynosiłaby od 0,5-10,0 mg/l. Duże znaczenie dla organizmu może mieć zawarty w wodzie mineralnej dwuwartościowy jon żelaza. Jest on najbardziej przyswajalną postacią żelaza. Wody takie wpływają korzystnie przy niedokrwistości. Ponadto przyspieszają przemianę materii. Dawniej przyjmowało się, że wody zawierające sole żelaza wykazują działanie fizjologiczne, przy stężeniu, co najmniej 5 mg żelaza na litr wody, teraz ten próg obniżono do 1 mg/l - mimo to, wód spełniających to kryterium jest tylko kilka.

Wody gazowane i niegazowane

Mitem jest twierdzenie, że należy pić przede wszystkim wodę niegazowaną.  Po pierwsze, woda gazowana nie szkodzi, a tylko w niektórych przypadkach należy jej unikać z określonych powodów zdrowotnych. Przede wszystkim przy nadkwasocie, zaburzeniach trawienia oraz przy chorobie gardła i strun głosowych.
Natomiast woda gazowana, w przeciwieństwie do wody niegazowanej, drażniąc kubki smakowe w jamie ustnej powoduje orzeźwienie, wpływając na lepsze samopoczucie i gasząc pragnienie.

Wody mogą mieć naturalną zawartość dwutlenku węgla, niektóre z nich są wzbogacane a są i takie,
które wcale go nie zawierają. Obecność dwutlenku węgla w wodzie przyczynia się do obniżenie pH wody.
Stają się one bardziej kwaśne –to obniżenie wynosi od 0,05 pH do 2,66 pH w stosunku do wody niegazowanej.
Tak obniżone pH zabezpiecza przed rozwojem bakterii, czyli wody te pod względem mikrobiologicznym są zdrowsze, niż wody o odczynie obojętnym.

Zapotrzebowanie na wodę uzależnione jest od wielu czynników zależnych i niezależnych od człowieka.
Powinny tu być brane pod uwagę te same czynniki, które uwzględnia się przy określaniu norm żywieniowych,
czyli wiek, płeć, stan fizjologiczny, wydatek energetyczny i związana z tym aktywność fizyczna.
Niezależne od nas są warunki klimatyczne, w tym także temperatura otoczenia. W życiu człowieka istotne są trzy okresy, gdy najbliższe otoczenie powinno zwracać szczególną uwagę na ilość wypijanych płynów.
Dotyczy to niemowląt i małych dzieci oraz osób starszych, jak również kobiet w ciąży i karmiących. Te pierwsze, bo nie są zdolne do samodzielnego przygotowania i wypicia, a te drugie dlatego, że często nie odczuwają pragnienia i nie pamiętają o wypiciu wystarczającej ilości płynów. W przypadku kobiet karmiących należy pamiętać, że do codziennego wytworzenia około 750 ml mleka (tak dzieje się w pierwszych 6 miesiącach życia dziecka) niezbędne jest dostarczanie odpowiedniej ilości płynów.

Rekomendacje dla niemowląt i dzieci uwzględniają wydatek energetyczny w ciągu dnia i przyjmuje się, że średnio ilość ta wynosi 1,5 ml wody/kcal wydatkowanej energii w ciągu dnia.  Rekomendacje te uwzględniają dużą powierzchnię ciała dziecka w stosunku do jego masy ciała w porównaniu do osób dorosłych, większą ilość wody w organizmie i stąd większy obrót wodą oraz niedojrzałość nerek.

W przypadku osób starszych ogólna objętość wypijanych płynów w ciągu dnia powinna wynosić od 2 do 2,5 l
(dodatkowego omówienia wymaga podaż płynów u osób starszych z niewydolnością nerek)  Ściślejszego przeliczania wymaga zapotrzebowanie na wodę dla tych osób, które są chore lub nie są w stanie żyć samodzielnie.  Stosuje się wtedy następującą formułę: 100 ml płynu/kg dla pierwszych 10 kg aktualnej masy ciała i 50 ml  płynu/na pozostałe kg aktualnej masy ciała.
Wody mineralne są w tym przypadku niezwykle cenne bo łatwo dostępne i szybkie do podania. Zapotrzebowanie na wodę u kobiet karmiących określa się średnio na poziomie od 750 ml do 1000 ml/dzień powyżej zalecanych ilości dla kobiet.

Zupełnie inne zagadnienie związane jest z zapotrzebowaniem na wodę i elektrolity podczas wzmożonego wysiłku fizycznego, czyli podczas uprawiania różnych dyscyplin sportowych, czy brania udziału w zajęciach na siłowni, czy uprawianiu aerobiku i innych podejmowanych aktywności.

W okresie lata , kiedy  pocimy się i w związku z tym następuje utrata wody w organizmie. Należy  wówczas uzupełniać płyny. Powinniśmy wtedy zwrócić uwagę na skład mineralny wody jaką pijemy. Z potem tracimy elektrolity i to one oprócz czystej wody powinny być również uzupełniane.  Podanie wody niskozmineralizowanej powoduje jedynie „rozcieńczenie elektrolitów” i pomimo odpowiedniej ilości podanej wody może dojść do osłabnięcia, a nawet w skrajnym przypadku do śmierci.

A co z ostrą zimą, gdy mówimy potocznie „pić mi się chce, pewnie będzie mróz”? Faktycznie przy temperaturze powietrza poniżej -20 °C odczuwamy pragnienie, gdyż szybciej dochodzi do utraty wody z organizmu na skutek oddychania i potrzeby utrzymania temperatury ciała na stałym poziomie. Według badań amerykańskich, wykonanych na potrzeby wojsk NASA stacjonujących w ekstremalnych warunkach, zapotrzebowanie na wodę wzrasta, podobnie jak w upalne lato. Podawać powinno się wtedy ciepłe napoje lub napoje o temperaturze pokojowej w ilości do 3 litrów.  I znowu woda mineralna przetrzymywana w pokoju, ale kupowana w małych opakowaniach półlitrowych jest idealna. Dlaczego taka? Chodzi tutaj o zabezpieczenie jej przed zakażeniem drobnoustrojami, które w ciepłych pomieszczeniach rozwijają się również w otwartej wodzie.

Warto również pamiętać o wodach leczniczych, które wpływają w istotny sposób na fizjologię organizmu.
Mogą neutralizować albo zakwasić treść żołądka, zwiększyć lub ograniczyć wydzielanie moczu i zmienić jego pH.
Przyśpieszają pracę jelit, wpływają na gospodarkę wodno-elektrolitową, uzupełniają niedobór określonych minerałów.
Właśnie dlatego przy wyborze wody leczniczej nie wolno kierować się tylko smakiem czy opinią innych. Takie postępowanie jest dość ryzykowne. To, że woda komuś pomogła, nie znaczy, że pomoże także tobie. Jeśli się ją źle dobierze lub przedawkuje, zamiast poprawić samopoczucie i zdrowie – może zaszkodzić.

Zastanówmy się teraz jakie wody lecznicze są dostępna i na co pomagają? Oto lista najbardziej popularnych wód:

JAN – szczawa wodorowęglanowo-wapniowa z zawartością chlorków, ma silne działanie moczopędne, dlatego jest wykorzystywana w leczeniu chorób nerek i dróg moczowych, idealna w kamicy nerkowej. Stosuje się ją w cukrzycy i miażdżycy (w połączeniu z wodą Zuber wpływa na obniżenie poziomu cukru i cholesterolu we krwi).
JÓZEF – podobnie jak woda Jan ze względu na działanie moczopędne ma zastosowanie w profilaktyce i leczeniu dróg moczowych oraz nerek, w tym kamicy nerkowej. Oczyszcza nerki z toksyn.
ZUBER – unikatowa w Europie szczawa o bardzo dużej mineralizacji. Ma działanie żółciopędne i żółciotwórcze, doskonale sprawdza się w leczeniu schorzeń wątroby i dróg żółciowych. Skuteczna w przypadku nadkwasoty, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów.
SŁOTWINKA – szczawa stosowana w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego. Ma działanie przeciwalergiczne i bakteriobójcze. Pomaga usuwać metale ciężkie z organizmu. Ze względu na dużą zawartość wapnia przydatna w leczeniu osteoporozy i urazów kostnych. Zawiera niezbędne dla organizmu ilości magnezu, więc łagodzi stres, nerwice i nadmierną pobudliwość.
MAGDALENA – wykorzystywana w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, problemach z drogami żółciowymi. Zalecana w nerwicach i otyłości.
MIESZKO – pobudza apetyt, ułatwia trawienie, pomaga w zaburzeniach nerek i układu moczowego. Stosowana w przewlekłych i alergicznych nieżytach dróg oddechowych, pylicy, dychawicy oskrzelowej, a także w rekonwalescencji po zapaleniu płuc.
WIELKA PIENIAWA – zawiera wiele wodorowęglanów: wapnia, żelaza, magnezu, potasu, sodu i pierwiastki śladowe, których często brakuje w codziennym pożywieniu, a są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu. Dlatego sprawdza się w przewlekłym stresie, nerwicach i depresji, wzmacnia odporność, chroniąc przed chorobami. Przydatna w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, chorób kardiologicznych, układu krwionośnego i trzustki. Ma świadectwo jakości wystawione przez Instytut Leków w Warszawie.
FRANCISZEK – pomaga w chorobie wrzodowej, przewlekłych nieżytach żołądka i dwunastnicy oraz w niektórych problemach z drogami żółciowymi. Polecana jest odchudzającym się, mającym zaparcia oraz niedobory jodu.
HENRYK – wskazana w przypadku nadkwasoty, chorób dwunastnicy, wrzodów żołądka i zaburzeń przemiany materii. Wspomaga leczenie cukrzycy i schorzeń dróg żółciowych. Uzupełnia niedobór jodu w organizmie.
TADEUSZ – ze względu na dużą zawartość żelaza stosowana w niedoborach tego pierwiastka i leczeniu anemii. Łagodzi stan zapalny jelita grubego.
SZCZAWA I - wskazana przy schorzeniach na tle nerwowym, depresji, nadpobudliwości, alergiach, chorobach układu oddechowego oraz infekcjach górnych i dolnych dróg oddechowych. Pozwala uzupełnić niedobór jodu oraz przy niedoczynność tarczycy. Skuteczna jest również przy zaburzeniach metabolicznych, a także w chorobach krwi.
SZCZAWA II - bogata w jod, wspomaga oczyszczanie górnych i dolnych dróg oddechowych oraz zatok w czasie infekcji jak i w alergii. Polecana osobom przebywającym w suchych pomieszczeniach (np. biurowce z klimatyzacją), które skarżą się na wysuszanie śluzówki - może być dodawana do inhalatorów jako idealny środek oczyszczający drogi oddechowe.
HANNA - wpływa na choroby krwi, anemię niedobarwliwą, niedobór jodu, niedoczynność tarczycy, problemy z wydzielaniem żółci szczególnie wspomaga pracę wątroby oraz infekcje dróg moczowych, dnę moczanową oraz kamicę moczową. Wspomaga leczenie zaburzeń metabolicznych oraz przy zwalczaniu otyłości.
DZIEDZILLA - wpływa na niedoczynność tarczycy, schorzenia układu pokarmowego, w szczególności choroby błony śluzowej żołądka, zaburzenia wydzielania żółci oraz wspomaganie pracy układu krążenia ze wskazaniem na uszkodzenie mięśnia sercowego oraz miażdżycę. Woda wakazana w diecie uzupełniającej niedobory jodu i przy cukrzycy.

Należy jednak pamiętać , że wody szczawianowe i siarczanowe nie są wskazane dla osób cierpiących na niewydolność krążenia i niewydolność nerek. Przeciwwskazaniem do sięgania po wody siarczanowe są również ostre stany zapalne i krwawienia z przewodu pokarmowego oraz rekonwalescencja po operacjach żołądka.
Szczególną ostrożność należy zachować z wodami dostarczającymi dużo sodu. Sód jest pierwiastkiem bardzo pożytecznym, gdyż zapobiega odwodnieniu organizmu i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową. Problem w tym, że generalnie za dużo solimy, a nadmiar sodu szkodzi. Osoby na diecie bezsolnej powinny zrezygnować z wód chlorkowo-sodowych.

Chorym na nadciśnienie tętnicze, niewydolność krążenia, ze skłonnością do obrzęków zaleca się wody mineralne z małą zawartością sodu z okolic uzdrowiska Nałęczów albo Szczawnicy. Ale trzeba pamiętać, że biorąc leki moczopędne i pijąc wodę o takim działaniu, można doprowadzić do odwodnienia organizmu.
Osoby, które mają problemy z tarczycą, nie powinny na własną rękę sięgać po wody z jodem. Natomiast dla zagrożonych osteoporozą są wody z dużą zawartością wapnia – Słotwinka (uzdrowisko Krynica-Zdrój) albo Wielka Pieniawa (uzdrowisko Polanica-Zdrój).

Na zaburzenia układu nerwowego i kłopoty z zasypianiem pomoże woda z większą zawartością magnezu, odporność podniesie woda zawierająca żelazo. Ale nadmiar magnezu może zaszkodzić chorym na nerki (odpowiadają za właściwe stężenie pierwiastków w organizmie), a przedawkowanie żelaza – wywołać problemy żołądkowe (zaparcia).

Zatem pijmy wodę na zdrowie .

Autor: Tomasz Rudnicki


źródła :
https://pl.wikipedia.org/wiki/Woda
https://pl.wikipedia.org/wiki/Woda_mineralna
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wody_lecznicze
http://www.szkolnictwo.pl/szukaj,Polarno%C5%9B%C4%87
http://cojesc.net/zrodlana-mineralna-czy-kranowka/
http://dieta.mp.pl/zasady/107898,jaka-wode-pic
http://regeneracja.poradnikzdrowie.pl/rehabilitacja/wody-lecznicze-jak-korzystac-z-ich-uzdrawiajacych-wlasciwosci_39582.html

Udostępnij wpis