Najczęściej kupowane

Informacja

Producenci

Nowe produkty

Promocje

Dostawcy

Na co pomagają grzyby shiitake?

Published : 2017-10-12 15:21:42
Categories : Suplementy Rss feed

Grzyb Shiitake

Tłumaczone z japońskiego "shii" odnosi się do drzewa, na którym grzyby shiitake pierwotnie rosły, podczas gdy "také" po prostu oznacza grzyby. Są one doceniane nie tylko ze względu na ich smak, ale przede wszystkim ze względu na wiele właściwości prozdrowotnych i ich długie zastosowanie w tradycyjnej medycynie.

Grzyby shiitake znane są bogatej struktury i zadymionego smaku jaki nadają potrawom. Są to drugie najczęściej uprawiane na świecie grzyby jadalne. W porównaniu z pieczarkami mają ponad 10-krotnie mocniejszy aromat, który staje się jeszcze silniejszy gdy je ususzymy a następnie zamoczymy w wodzie.

Chociaż wciąż rosną dziko to w Chinach dostarczają około 80% ich światowej produkcji, chociaż to Japonia początkowo wiodła w tym prym. Dzisiaj w samym USA ponad 200 hodowców hodowania grzybów shiitake na drewnianych kłodach aby dostarczyć te smaczne grzyby konsumentom.

Jeśli kupujesz samemu shitake zwróć uwagę, aby były twarde. Jeśli są wilgotne albo pomarszczone to ich nie kupuj. Pamiętaj, aby po zakupie przechowywać je w lodówce, w papierowej torebce maksymalnie przez tydzień. Przed użyciem wytrzyj je czystą, wilgotną ściereczką, aby zapobiec uszkodzeniom. Suszone możesz przechowywać w zamrażarce do roku.

Grzyby Shiitake

Korzyści zdrowotne z grzybów Shiitake


Biorąc pod uwagę ilość witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i składników odżywczych orz miedzi grzyby shiitake są wśród żywności unikalne. Porcja grzybów może zaspokoić nawet 65% zapotrzebowania dziennego na miedź, co jest bardzo istotne, ponieważ miedź jest jednym z niewielu pierwiastków metalicznych, który dostarczany wraz z aminokwasami i kwasami tłuszczowymi jest niezbędny dla zdrowia ludzkiego. Ponieważ organizm ludzki nie może syntezować miedzi, musimy ją regularnie dostarczać w diecie. Naukowcy twierdzą, że obecnie tylko nieliczne osoby spożywają odpowiednie ilości żywności zawierającej miedź, a niedobór miedzi w diecie może być czynnikiem w rozwoju choroby wieńcowej.

Obok miedzi, porcja grzybów shiitake dostarczy nam kwas pantotenowy i selen, które zapewniają 52% i 51% dziennej wartości spożycia. Ponadto dostarczane przez nie ryboflawina, niacyna, cynk i mangan odgrywają rolę wspomagającą wraz z ergotoneiną, przeciwutleniaczem, który hamuje stres oksydacyjny.

Grzyby z Shiitake zawierają również silne związki wykazujące naturalną zdolność do osłabiania stanów zapalnych, nowotworów, wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i jak na ironie przeciw grzybiczne. Witaminy typu B takie jak B2, B5 i B6 , które spożywając shiitake otrzymasz w pakiecie biorą udział w dostarczaniu Ci energii poprzez rozbicie tłuszczów, węglowodanów i białek.

Badania i studia nad grzybami z rodzaju Shiitake


Stwierdzono, że lentinan występujący w grzybach shiitake ma właściwości przeciwnowotworowe. W jednym badaniu zaobserwowano spowolnienie rozwoju mniejszych guzów po leczeniu doustnym lentinanem .(a) Wykazano również zmniejszenie negatywnych skutków w postępie HIV i zmniejszenie zdolności komórek białaczkowych do proliferacji. (b)

W innym badaniu stwierdzono, że zarodniki grzybów shiitake mogą posiadać zdolność ochronną wątroby, mogą hamować stany zapalne, a nawet mieć właściwości zapobiegawcze przeciw rozwojowi nowotworów u pacjentów z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby. (c)

Źródło: 

http://foodfacts.mercola.com/shiitake-mushrooms.html 

Przypisy:

a) 1http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12470439, Inhibition of human colon carcinoma development by lentinan from shiitake mushrooms (Lentinus edodes), Sept. 2012

b) 2http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14572878, Lentin, a novel and potent antifungal protein from shitake mushroom with inhibitory effects on activity of human immunodeficiency virus-1 reverse transcriptase and proliferation of leukemia cells, Sept. 2012

c) 3http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22790046, [Liver protective effect of Lentinula edodes mycelia(LEM)], Sept. 2012

Udostępnij wpis