Najczęściej kupowane

Informacja

Producenci

Dostawcy

Kudzu w walce z alkoholizmem

Published : 2017-02-17 10:34:56
Categories : Suplementy Rss feed

Kudzu w walce z alkoholizmem

KUDZU (Pueraria lobata) to roślina jadalna zwana popularnie ołownikiem łatkowatym.
Uważana jest za jedno z 50 podstawowych ziół, stosowanych w tradycyjnej chińskiej medycynie.
Pueraryny stanowią 80% izoflawonów zawartych w KUDZU. To dzięki nim odczuwana jest ograniczona potrzeba picia alkoholu. Pueraryny wspomagają także odtruwanie organizmu z toksycznych substancji powstałych podczas metabolizmu alkoholu oraz stabilizują życie emocjonalne osoby uzależnionej.

Korzeń tej rośliny posiada dużą zawartość skrobi bogatej w związki zwane izoflawonami. Stosuje się go w diecie, oraz dla wspomagania wielu terapii i utrzymania dobrego zdrowia.
Kudzu – jest znana ze swoich właściwości leczniczych. Skrobia znajdująca się w roślinie jest źródłem żelaza, wapnia i fosforu.
Kudzu ma odczyn zasadowy, nie zawiera glutenu, ani laktozy. Pomocny jest przy regulacji wagi ciała oraz oczyszczaniu organizmu.
Stanowi alternatywę dla środków zagęszczających i wiążących, takich jak żelatyna czy skrobia ziemniaczana.

Począwszy od starożytności korzeń kuzu jest stosowany jako bogate źródło skrobi obfitującej w minerały. Jest źródłem długotrwałej energii używanym zamiast kofeiny. Znajduje zastosowanie w leczeniu różnych dolegliwości

Jak wynika z badań na zwierzętach, wyciąg z korzenia kudzu ma zdolność ograniczania ilości wypijanego alkoholu etylowego. Wszystko dzięki zawartości związków flawonoidowych, takich jak daidzyna, daidzeina i pueraryna. Wykazano między innymi, że podawanie szczurom doświadczalnym uzależnionym od alkoholu wyciągu z korzenia tej rośliny w ilości 500 mg/kg masy ciała drogą pokarmową przez 21 dni, zmniejszało picie 10 proc. etanolu o 82 proc.
Naukowcy podejrzewają, że korzeń kudzu może także pomóc osobom uzależnionym od nikotyny i narkotyków. Może także złagodzić objawy kaca.

Teza o antyalkoholowych właściwościach korzenia kudzu została potwierdzona w badaniach na ludziach. W eksperymencie przeprowadzonym na 14 ochotnikach z grupy heavy drinkers (czyli pacjentów pijących alkohol „w sposób szkodliwy”), przy zastosowaniu opracowanego przez naukowców z Massachusetts (USA) wyciągu z kudzu (kapsułki 500 mg), stwierdzono, że po 7-dniowym podawaniu tego  preparatu ilość alkoholu (w tym przypadku piwa) wypijanego przez uczestników badania zmniejsza się o ok. 40 proc.2

Istnieje kilka hipotez, które próbują wyjaśnić przeciwalkoholowe działanie kudzu, w tym zatrzymywanie przemiany alkoholu etanolowego na etapie aldehydu octowego - związku o dużej toksyczności (to on odpowiada za objawy zatrucia alkoholowego, potoczenie kaca).

Istnieje także inna hipoteza. Alkohol (i inne używki) stymulują wydzielanie dopaminy i serotoniny, czyli "hormonów szczęścia", w mózgu. Podobnie działają związki zawarte w kudzu -  izoflawonoidy (a zwłaszcza jeden z nich - genisteina). Po przyjęciu ekstraktu z korzenia kudzu, izoflawonoidy wywołują odczucia zbliżone do tych, które pojawiają się po spożyciu alkoholu. W związku z tym człowiek nie czuje potrzeby sięgnięcia po prawdziwą używkę.

Taki mechanizm wskazuje też na możliwość wykorzystania ekstraktów z korzenia kudzu do zwalczania uzależnienia nie tylko od alkoholu, lecz także od narkotyków i nikotyny.

autor: Tomasz Rudnicki

źródła

http://www.alternatywnamedycyna.pl/artykul.php?a_id=167
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/kudzu-korzen-dzialanie-i-wlasciwosci-lecznicze-kudzu-na-alkoholizm-i-i_43964.html
http://www.fronda.pl/a/kudzu-roslina-ktora-oczyszcza-organizm-i-zwalcza-nalogi,68316.html

Powiązane produkty

Udostępnij wpis