Najczęściej kupowane

Informacja

Producenci

Dostawcy

Imbir, Cytryna i Kurkuma na wzmocnienie odporności w okresie jesienno - zimowym

Published : 2017-01-26 19:23:07
Categories : Sposoby na zdrowe życie Rss feed , Suplementy Rss feed

Imbir Kurkuma Cytryna

Imbir lekarski to gatunek rośliny uprawnej z rodziny imbirowatych. W stanie dzikim obecnie nie występuje. Pochodzi prawdopodobnie z Melanezji. Imbir to przyprawa, która do niedawna kojarzyła nam się z piwem i ciasteczkami z amerykańskich filmów.  W polskiej kuchni, w sproszkowanej postaci, dodawała smaku jedynie flakom, pasztetowi z zająca i piernikowi. Jednak w XXI wieku bije rekordy popularności, uznawany jest za jedno z najzdrowszych i najbardziej wartościowych przypraw.

Od kiedy świeży korzeń imbiru jest coraz tańszy i łatwo go kupić nawet na bazarze, wszyscy możemy korzystać z jego cudownych właściwości.Właściwości lecznicze imbiru są powszechnie wykorzystywane w Azji. W Europie imbir lekarski  staje się podstawowym dodatkiem do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo na przeziębienie.

Dlaczego imbir jest zdrowy?

Intensywny aromat imbiru, ze świeżą, trochę słodką, a trochę drzewną nutą to zasługa zingiberolu - składnika olejku eterycznego. Natomiast substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon, odpowiadają za palący, lekko gorzki smak.  Wszystkie te substancje mają lecznicze właściwości.

Dzięki nim imbir m.in.:

  • Ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.
  • Łagodzi mdłości (jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej), przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Wzmaga apetyt.
  • Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów. Jest niezbędnym dodatkiem do menu osób z podwyższonym cholesterolem.
  • Łagodzi bóle miesiączkowe.
  • Jak również wspomaga leczenie przeziębienia, a nawet je leczy! Rozgrzewa, stąd w okresie jesienno-zimowym idealnie sprawdzi się, gdy jesteśmy zmarznięci – herbatka z imbirem (i miodem) dobra na wieczorne chłody.

Imbir posiada bardzo szerokie zastosowanie i oddziałuje na wiele stanów chorobowych organizmu.  Udowodniono, iż regularne przyjmowanie imbiru łagodzi stany zapalne i ból w chorobie zwyrodnieniowej i reumatoidalnym zapaleniu stawów, regeneruje i ochrania chrząstkę stawową. Gingerole i shogaole zawarte w kłączu imbiru lekarskiego są odpowiedzialne za działanie uśmierzające ból.

Imbir może być stosowany w celu złagodzenia dolegliwości bólowych związanych z miesiączkowaniem kobiet. Jego skuteczność jest uzależniona od czasu podania.  Imbir lekarski pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci. Zaleca się go więc jako przyprawę do dań o dużej zawartości tłuszczu lub popijanie naparem tłustych posiłków.

Tak jak czosnek i cebula, hamuje on agregację płytek krwi, jednak może działać znacznie silniej. Rozgrzewające i pobudzające krążenie właściwości imbiru lekarskiego znalazły zastosowanie w kosmetyce.  Imbir lekarski jest składnikiem kosmetyków redukujących cellulit i ujędrniających skórę. Ponieważ wykazuje również właściwości bakteriobójcze, wykorzystywany jest w produkcji kosmetyków przeciwtrądzikowych.

Jest to bardzo ostra przyprawa, mająca drażniące działanie. Nie można się nią bezkarnie zajadać. Unikać go powinny kobiety w ciąży lub karmiące. Osoby chorujące na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego,
np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks żołądkowy.

Innym naturalnym wspomagaczem odporności jest cytryna.

Cytryna zwyczajna nazywana też cytryną właściwą lub po prostu cytryną – gatunek roślin z rodziny rutowatych (Rutaceae Juss.).  Pochodzi z południowo-wschodnich Chin, lecz współcześnie nie występuje tam ani w stanie dzikim, ani nie jest tam uprawiana.  Prawdopodobnie powstała w wyniku skrzyżowania limy (Citrus aurantifolia). Do Europy trafiła w średniowieczu (starożytni Rzymianie znali i uprawiali tylko cytrony (Citrus medica )

Cytryna jest owocem cytrusowym, rosnącym na drzewie w krajach basenu Morza Śródziemnego.  Drzewo cytrynowe osiąga do 10 metrów wysokości. Cytryna ze względu na zawartość składników odżywczych,  olejków eterycznych i kwasów owocowych jest wykorzystywana zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym.

Cytryny są bogate w witaminę C i flawonoidy, które – wspólnymi siłami – uderzają w szkodliwe kwasy metaboliczne, powodując usuwanie tych toksyn z organizmu poprzez układ wydalniczy, pory skóry, a także zatoki.
Jest to możliwe dzięki wywoływaniu stanu gorączkowego, albo, tak zwanego – „przeziębienia”.

Warto pamiętać, że Kurkuma, znana głównie pod postacią żółtego proszku, to tak naprawdę kłącze tropikalnej byliny – ostryżu długiego (ze względu na pokrewieństwo z imbirem, roślinę nazywa się też imbirem żółtym, ale także szafranicą lub żółcieniem). Ojczyzną kurkumy jest Azja Południowo-Wschodnia, a tradycja jej uprawy sięga 5 tys. lat wstecz.  W Indiach, skąd trafiła do Europy, kurkuma traktowana jest nie tylko jako składnik potraw, lek i barwnik, ale również element wielu rytuałów  (np. jednym z najważniejszych elementów indyjskich zaślubin jest obsypanie nowożeńców właśnie kurkumą).

Kurkuma ma działanie odchudzające – wspomaga metabolizm, przyspiesza trawienie i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej.  Dodając kurkumę do jadłospisu korzystamy z jej właściwości odchudzających.
Ponadto kurkumina działa oczyszczająco na krew, wspomaga pracę trzustki i wątroby. Obniża poziom cholesterolu i pobudza również wydzielanie żółci. Co więcej łyżeczka Kurkumy w połączeniu z wodą , miodem , cytryną i imbirem  jest wspaniałym sposobem środkiem rozgrzewającym. Kurkuma używana razem z czarnym pieprzem zwiększa przyswajanie kurkuminy do nawet 2000 %.

Zdrowa dieta oraz aktywność fizyczna powinny być dla nas priorytetem w utrzymaniu doskonałego zdrowia.
Zatem korzystajmy jak najczęściej z dodziejstwa tego odpornościowego tria w okresie jesienno - zimowym.

Autor: Tomasz Rudnicki

Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Imbir_lekarski
http://www.zdrowyportal.org/1650/imbir-lekarski-wlasciwosci-lecznicze-zastosowanie-sposob-uzycia/
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/cudowny-imbir-wlasciwosci-lecznicze-i-odchudzajace-imbiru_33621.html
http://www.eksperymentalnie.com/2016/02/dlaczego-warto-jesc-imbir-wlasciwosci-i-dzialanie.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Cytryna_zwyczajna
https://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-cytryny
http://cudph.pl/wlasciwosci-cytryny-cytryna-odkwasza-organizm/
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ostry%C5%BC
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/kurkuma-wlasciwosci-lecznicze-i-dzialanie-maseczka-z-kurkumy/xmfxmh
http://surojadek.com/kurkuma-wlasciwosci-przepisy/

Udostępnij wpis