Informacja

Nowe produkty

Przeciwutleniacze - Antyoksydanty

Przeciwutleniacze (antyoksydanty, antyutleniacze) to grupa związków chemicznych, które same występując w małych stężeniach (w porównaniu z substancją podlegającą utlenianiu),  wstrzymują lub opóźniają proces utleniania tej substancji. Każdy przeciwutleniacz może występować w roli prooksydanta.
W głównej mierze przeciwutleniacze to naturalne subst...

Przeciwutleniacze (antyoksydanty, antyutleniacze) to grupa związków chemicznych, które same występując w małych stężeniach (w porównaniu z substancją podlegającą utlenianiu),  wstrzymują lub opóźniają proces utleniania tej substancji. Każdy przeciwutleniacz może występować w roli prooksydanta.
W głównej mierze przeciwutleniacze to naturalne substancje roślinne, które wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka,  ale przeciwutleniaczami mogą być także jony metali przejściowych (manganu, cynku, selenu). Antyoksydanty występują często w suplementach diety i są powszechnie uważane za środek prewencyjny w zapobieganiu licznym chorobom takim jak nowotwory, chorobie niedokrwiennej serca a nawet chorobie wysokościowej.

Przeciwutleniacze w postaci witamin antyoksydacyjnych (witaminy A, E, C), soli mineralnych (selen) oraz karotenoidów i polifenoli inaktywują wolne komórki, zapobiegając tym samym rozwojowi wielu chorób.

Przeciwutleniacze w owocach

Większość owoców posiada wysoką zawartość witamin C, A, E. Najwięcej antyoksydantów znajduje się w czarnych porzeczkach,  owocach cytrusowych, jabłkach, truskawkach, malinach oraz czarnych jagodach, winogronach.  Karotenoidy będące prekursorami witaminy A nadają pomarańczową i czerwoną barwę, jak również wykazują aktywność antyoksydacyjną. Dlatego też w codziennej diecie powinny znajdować się owoce o tych barwach.

Przeciwutleniacze w warzywach

Warzywa są zazwyczaj bogatym źródłem witamin A, E oraz przeciwutleniającego mikroelementu – selenu,  który w organizmie wchodzi w skład enzymów usuwających wolne rodniki tlenowe.  Najwięcej karotenoidów występuje w marchewce, dyni, brokułach, sałacie oraz czerwonej papryce.  Związki o charakterze antyoksydacyjnym występują również w czosnku, cebuli, natce pietruszki oraz bazylii.  Naturalne przeciwutleniacze przeciwdziałają chorobom nowotworowym oraz chorobom przewlekłym układu krążenia.

Przeciwutleniacze w ziarnach i roślinach strączkowych

Suszona fasola, a zwłaszcza fasola czerwona,  należą do czołówki warzyw pod względem zawartości antyoksydantów.  Natomiast pełne ziarna nie mają sobie równych, jeśli chodzi o zawartość przeciwutleniaczy w gramie produktu.

Przeciwutleniacze w orzechach i przyprawach

W orzechach występują witamina E i selen, które należą do grupy antyoksydantów. Orzechy włoskie i laskowe oraz pistacje zawierają największe dawki zdrowych składników. Wśród przypraw najbogatsze w przeciwutleniacze będą cynamon, oregano i goździki.

Przeciwutleniacze w kawie, herbacie i winie

Zarówno kawa, jak i herbata są bogatymi źródłami flawonoidów.  Flawonoidy należą do grupy polifenoli,  które nadają czerwonemu winu właściwości przeciwdziałające starzeniu się organizmu oraz przeciwdziałają chorobom układu krążenia,jak zawał serca, miażdżyca, udar mózgu.

Waro pamiętać , że przeciwutleniacze w diecie są bardzo ważne dla zachowania zdrowia organizmu. Dlatego też nie należy rezygnować ze spożywania warzyw i owoców,zwłaszcza w profilaktyce chorób nowotworowych.

Więcej

Przeciwutleniacze - Antyoksydanty Jest 23 produktów.

na stronę
Pokazuje 1 - 12 z 23 elementów
Pokazuje 1 - 12 z 23 elementów